Citromos "sajttorta" gyümölcsökkel, sütés nélkül - paleo (SAD 22. forduló)

2014-03-02

sponsored links






Jól elfelejtettem a SAD 22. fordulóját is, aminek a háziasszonya a Tûpárna és habverõ blog írója, a téma pedig "Álarcos finomságok". Ma van az utolsó nap, úgyhogy pont idõben vagyok még, úgy gondoltam ez a süti megfelelõ, mert sajt nincs benne, és mégis sajttorta:)
Nekünk a sajttorta az egyik elsõszámú kedvencünk, a túrótorta is finom persze,  na de ha valaki evett már igazi krémes isteni sajttortát, az tudja, mirõl beszélek. Elõször Skóciában ettem, elõtte nem ismertem, késõbb lett felkapott nálunk is, szerintem mára már mindenki ismeri. Rég nem volt igazi sajttorta otthon, mikor megláttam ezt a gyönyörûséget itt, tudtam, ez lesz a vasárnapi desszert. Nekem egyébként a sült sajttorta a kedvencem, de ez is finom lett és jó állagú, senki ne várja ugyanazt az ízt, de tényleg finom. A legkisebb kapcsos formám  23 cm, így kicsit módosítottam az arányokon.

Hozzávalók az alaphoz: (23 cm kapcsos forma)
15 dkg mandula
10 db datolya
2 ek. kókuszvaj
1/2 tk. fahéj
1 ek. kakaópor

A töltelékhez:
15 dkg kesudió
4 dl kókuszkrém
2 kisebb citrom leve
1 rúd vanília magjai v. 1 tk. vanília esszencia
kb. 10 dkg erythritol (por alakú, ízlés szerint)
10 dkg kókuszvaj olvasztva
csipet só
 +
a tetejére gyümölcsök


Elõször is a kesudiót be kell áztatni, 4-8 óra hosszára. Ehhez lehet használni kókuszkrémet, vagy zsíros kókusztejet, amit kinyitva a hûtõbe kell tenni egész éjszakára és a teteje jól besûrûsödik. Nagyon ki vagyok fogyva most kókusztejbõl és krémbõl, ide se jutott el a szállítmány Thailandról, én különben Aroy-D márkát használok, nekem az vált be legjobban és nincs benne semmilyen tartósító, van még a Kati nevû kókuszkrém, ami szintén jó és tartósítómentes. Az alaphoz a mandulát a food processzorban ledaráltam, majd hozzáadtam a datolyát, a kókuszvajat, fahéjat, kakaóport és egybe dolgoztam. A tortaformába borítottam és a kezemmel egyenletesen elsimítottam. A beáztatott kesudiót leöblítettem, a citromlével és kevés kókuszkrémmel leturmixoltam, addig amíg teljesen sima, homogén állagú nem lett. Egy tálba öntöttem, hozzáadtam a többi kókuszkrémet, olvasztott kókuszvajat, édesítõt, vaníliát, pici sót és sima állagúra kevertem az egészet. Jó sûrû volt, de egy picit azért aggódtam, hogy hogyan fog ez szeletelhetõvé válni. A citomlevet és édesítõt mindenki ízlés szerint adagolja, meg kell kóstolni és persze lehet mással is ízesíteni. Én szeretem, ha jó citromos és nem émelygõsen édes. A tölteléket ráöntöttem az alapra, a tetejét elsimítottam és betettem a hûtõbe egész éjszakára, legalább 8 óra kell neki, hogy a krém teljesen összeálljon. A gyümölcsöket csak szeletelés elõtt tettem rá. Reggel az volt az elsõ dolgom, hogy megnézzem a tortát, vajon szeletelhetõ lesz-e, az lett! Egy vékony szeletet már meg is kóstoltam, csak, hogy tudjam, ehetõ-e:)




Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)


Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2014/03...

sponsored links

Keres?s